Όλες οι αναρτήσεις με την ημερομηνία τους και τον τίτλο

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η Θουθού


Miguel de Cervantes Saavedra

Θυμήθηκα το ψεύδισμα, γιατί ο παππούς μου, όταν έβγαζε τη μασέλα ψεύδιζε, δηλαδή αντί για σου έλεγε θου. Το καλοκαίρι λοιπόν που κοιμόταν στην ταράτσα, έβγαζε τη μασέλα και την έβαζε σ' ένα ποτήρι με νερό εκεί κοντά. Αλλά είχανε κι' ένα σκυλάκι λουλού άσπρο, τη Σουσού, και η Σουσού πήρε τη μασέλα του παππού για να παίξει, οπότε ο παππούς μου ξύπνησε, αλλά η  Σουσού έτρεχε στην ταράτσα με τη μασέλα στο στόμα και δεν την έδινε του παππού, κι' αυτός φώναζε "Θουθού! Θουθού! Φέρε πίθω τη μαθέλα, Θουθού, αμέθως!" Εν ολίγοις, σήκωσε μεσημεριάτικα τη γειτονιά στο πόδι, γιατί τότε κοιμόντουσαν και το μεσημέρι, και βγήκανε στα μπαλκόνια και στα παράθυρα και γέλαγαν, κι' από τότε όποτε έλεγαν την ιστορία, γέλαγαν, μέχρι και στην κηδεία του παππού την έλεγαν, αυτή την  ιστορία. Που ήταν αυθεντική. Και γέλαγαν μετά δακρύων.
Πάντως, στην Ισπανία, οι περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε με το θου, αλλά όχι επειδή τους πήραν τις μασέλες, βεβαίως. Άλλωστε, μόνον κάποιοι ισπανοί φοράνε μασέλα, η πλειοψηφία όχι. Ούτε είναι ψευδείς οι χριστιανοί, ήγουν η πλειοψηφία των ισπανών, εννοείται. Απόδειξη; Όταν θέλουνε, μιλάνε και με το σου. Πάρε παράδειγμα τον Θερβάντες, που ήταν και συγγραφέας ο ίδιος, και αποδεικνύεται πως δεν ψεύδιζε, γιατί αν ψεύδιζε, δεν θα τον λέγαν Θερβάντες αλλά Θερβάντεθ, ε, τότε πως το λέει σωστά το τελευταίο σίγμα; Άρα το άλλο, προηγουμένως, το κάνει επίτηδες που το λέει θου!  Κατανοητό; Γιατί δεν ήταν κανένας χαλβάς Φαρσάλων ο Θερβάντες, κι' άμα θέλετε να ξέρετε, ήτανε και παλληκάρι, πολέμησε στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία συνέβη την 7η Οκτωβρίου 1571, έφαγε μάλιστα και τρείς σφαίρες, και κουλάθηκε από τόνα χέρι, το αριστερό, αυτό υποθέτω το καταλάβατε από μόνοι σας, γιατί άμα ήταν το δεξί πως θάγραφε μετά τον Δονκιχώτη; Η Ναύπακτος είναι απέναντι στην Πάτρα περίπου (κάτοικοι 13.415, απογραφή 2011.) Πάντως, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν έγινε στην Ναύπακτο, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες.
Τέλος πάντων, έτσι μιλάνε οι ισπανοί, τι να κάνουμε τώρα, τους έμεινε από έναν βασιλέα που είχανε κάποτε, που ψεύδιζε κανονικά αυτός, και κολλήσανε. Άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, άλλοι καθόλου πάλι. Πάρε παράδειγμα στην Ανδαλουσία. Πας στην Ανδαλουσία και άλλοι λένε την  Ανδαλουσία Ανδαλουσία και άλλοι Ανδαλουθία. Κι' άλλοι λένε Εθπάνια, κι' άλλοι Εσπάνια, κι' άλλοι Επάνια πάλι, το τρώνε εντελώς και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, σαν τον φρονιμίτη, τον βγάζεις, καθάρισες.
Ρώτησα τον Άλε πως τον λένε τον Θερβάντες κειπέρα στη Χιλή, και μου είπε "Σερβάντες τον λέμε, εμείς μιλάμε κανονικά."
Ήθελα να τον ρωτήσω και άμα ακούσετε κανένα ψευδό στη Χιλή θα νομίζετε πως είναι από την Ισπανία, αλλά είπα άσε καλύτερα, γιατί παρατράβηξε αυτή η δουλειά με το θου-θου, κι' έχουμε κι' άλλα δρώμενα εδώ, θουκιριεφιλακηγαμοτηπίστησας...




Υ.Γ.  Όξω μοβόροι δανεισταί με λύσσα μας πιέζουν
         κι' οι βολευταί τσακώνουνται οι μπάτσοι που θα χέζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου